Guide til valg af vinglas

Rødvin er en videnskab, men de store tanker stopper slet ikke ved valget af vin. Dine vinglas spiller nemlig også en rolle for oplevelsen, og derfor er det ikke helt lige meget, hvad du serverer de dyre dråber i.

Du kan se mere her og finde frem til de helt perfekte vinglas, der passer til netop det, du gerne vil servere.

Form, størrelse og åbning

Videnskaben om vinglas er stor og mangfoldig, men de væsentligste forhold kan koges ned til tre punkter, som du skal overveje. Det er:

  • Glassets form
  • Glassets størrelse
  • Glassets åbning

Formen på vinglasset er det vigtigste at kigge på. Den helt særlige form i et vinglas er nemlig afgørende for smagen af vinen. Den bredde midte og den smalle åbning bevirker, at vinens alkohol fordamper langs kanten, hvorfor duftoplevelsen ikke bliver påvirket så meget, som den ville gøre i et glas uden denne specielle form. Netop derfor kan det altid betale sig at drikke vinen af et rigtigt vinglas i stedet for af et normalt vandglas.

Størrelsen på glasset har betydning for, hvor meget af vinen, der vil komme i kontakt med luften og dermed ilt. I kontakt med ilt vil vinen ændre sig, og denne udvikling kan du altså påvirke ved at vælg ente et stort eller lille vinglas. Generelt er reglen, at mindre duftstærke vine skal serveres i et stort vinglas, da den ekstra kontakt med ilt sørger for, at aromaerne virkeligt kan folde sig ud.

Vinglassets åbning har betydning for, hvor på tungen vinen rammer, samt hvor meget vin du får ind ad gangen. Hvis du eksempelvis serverer vin i et vinglas med udadbøjet kant, vil læberne automatisk samle sig, så det bliver den forreste del af tungen, der smager vinen først. Et andet eksempel er vinglas med en smal åbning, som leder vinen mod den bagerst del af tungen i første omgang.